ΟΔΗΓΗΤΗΣ

Εφημερίδα ΟΔΗΓΗΤΗΣ

1982 - 1986


Η περίοδος 1982 – 1986 είναι καθοριστική για την μετέπειτα διαδρομή του ζωγράφου Βαρελά Παναγιώτη.

Ο ερχομός του στη Αθήνα και η συνεργασία του για την έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας της ΚΝΕ, ήταν σαν να σπούδασε σε ένα ειδικό πανεπιστήμιο , όπου το περιεχόμενο σπουδών τα είχε όλα. Πολιτική δράση στρατευμένη δράση παντός καιρού, με αιχμή την επικοινωνία και την προπαγάνδα. Άλλωστε,  αυτός είναι ο ρόλος της εφημερίδας, η οποία έφτασε το 1985 να έχει κυκλοφορία 65.000 φύλλα, ως νεολαιίστικη εβδομαδιαία εφημερίδα.


Εκεί στον ΟΔΗΓΗΤΗ, ο ζωγράφος, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή, με το πώς στήνεται μια εφημερίδα, ένα έντυπο, μια αφίσα, ένα βιβλίο, μια γιγαντοαφίσα.

Ήρθε για πρώτη φορά επαφή, με το χειρόγραφο, το σκίτσο, την βινιέτα, το τίτλο, τον υπότιτλο, τον πρόλογο, το κείμενο,  τη λεζάντα, το σχόλιο.


Ήρθε σε επαφή, με τη μορφή και το περιεχόμενο, με τις στήλες και τον οφθαλμό του γράμματος, το ύψος και το πλάτος του,, τις γραμματοσειρές και την εννοιολογική χρήση τους. Τα λευκά και τα  μαύρα γράμματα (Light / bold), την πρoμέτρηση των χειρογράφων για να βγει η σελίδα στη μορφή της ευανάγνωστη και αισθητικά άρτια.


Εκεί γνώρισε τις επαναστατικές αλλαγές στις γραφικές τέχνες, παιρνόντας από την την λινοτυπική στοιχειοθεσία, στην φωτοσύνθεση, την χατομακκέτα,  και την ηλεκτρονική σελιδοποίηση και τις εκδόσεις.

Κάνοντας αναφορά στις εφαρμοσμένες τέχνες, τονίζει «Έζησα μέσα σε 40 χρόνια, όλα  όσα γέννησαν οι δεξιότητες των εργατών της τέχνης και των εκδόσεων  μέχρι σήμερα»


Μέσα από αυτές τις διαδικασίες ο ζωγράφος, κατέκτησε την ιδιότητα του συντάκτη ύλης, ο οποίος στη γλώσσα του τύπου καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την μορφή σε συνάρτηση με το περιεχόμενο.

Εκεί στο ΟΔΗΓΗΤΗ, ο ζωγράφος ξεδίπλωσε για πρώτη φορά τις εικαστικές δυνατότητες, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη της εφημερίδας να δημοσιοποίηση το έργο του.

Ήρθε σε επαφή με τα υλικά της τέχνης. Ακουαρέλες, τέμπερες, πενάκια, εκολίνες, letraset για τους τίτλους, letrafilm για το φόντο.

Εκεί στον ΟΔΗΓΗΤΗ έμαθε να δουλεύει τον Αερογράφο και τις εφαρμογές του στις ανάγκες των εφαρμοσμένων Τεχνων.

Εκεί στο ΟΔΗΓΗΤΗ, έμαθε τις αρχές σύνθεσης, την μορφή και το περιεχόμενο προκειμένου να αναδεικνύεται αυτό που θέλουμε.

Εκτίμηση του Βαρελά Παναγιώτη είναι ότι ο ΟΔΗΓΗΤΗΣ ήταν και είναι ένα πανεπιστήμιο ανήσυχης, δημιουργικής, ανατρεπτικής στρατευμένης ταξικής και κομματικής δημοσιογραφίας, από τον οποίο έκαναν τα πρώτα τους βήματα σημαντικοί δημοσιογράφοι και συντάκτες που σήμερα κάνουν καριέρα στα ΜΜΕ. 

Περισσότερα δείτε στο pdf -->