ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

texni texnimaΕφαρμοσμένος κλάδος των Καλών Τεχνων, δημιουργήθηκε στην Αγγλία κατ αρχήν, για να υπερασπιστεί την αυτόνομη αξία των "εφαρμοσμένων" τεχνών σε σχέση με τις λεγόμενες Καλές Τέχνες.

Κύριος εκφραστής  του κινήματος ο Γουίλιαμ Μόρις (William Morris, 1834 - 1896), ποιητής, ζωγράφος, τεχνίτης και διακοσμητής, ο οποίος ασκούσε κριτική στα βιομηχανοποιημένα καταναλωτικά αγαθά της εποχής του και μαζί με τους ομοϊδεάτες του απαιτούσε την αναγέννηση του χειροποίητου προϊόντος. Ουσιαστικά επεδίωξε να αντιμετωπίσει την κρίση των διάφορων επαγγελμάτων που δημιουργήθηκε από την εκβιομηχάνιση της παραγωγής. Η εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, διαμόρφωνε βίαια της σχέσεις παραγωγής και επηρεάζοντας τις καταναλωτικές της συνήθεις και τις συμπεριφορές των ανθρώπων, σχετικά με τη μορφή των χρηστικών αντικειμένων.

Το αντικείμενο των εφαρμοσμένων τεχνών, ουσιαστικά στοχεύει στην εξάλειψη της ασχήμιας των βιομηχανικών προϊόντων και όχι στην εξάλειψη των αιτιών της κοινωνικής παρακμής, αν και ουσιαστικά διαμορφώνει επιθυμίες, γούστο, στάσεις και καταναλωτικές συμπεριφοράς, μιας και χρηστικά αντικείμενα υποδηλώνουν κοινωνικό status, δημιουργεί αισθητική αρτιότητα με όρους αγοράς. Ενδυναμώνει τις μάρκες και την ταυτότητα τους.

 

Στην ενότητα ¨Τέχνη και τέχνημα, στα Τ –Shirt, στις τσάντες και τα έργα σε μου κάμποτο, δεν στόχευσα στην παραγωγή και την αναπαραγωγή τους. Είχα και έχω την αίσθηση ότι το έργο, ως μοναδικό έργο, εξατομικεύεται και επι κοινωνείται, υπηρετώντας μοναδικά το χρήστη άνθρωπο, ,περα και έξω από κάθε βιομηχανική αναπαραγωγή η οποία εξουδετερώνει την προσωπική αισθητική του χρήστη και την διακριτικότητα του.