ΜΕΤ ΑΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΟ

Ίσως αποτελεί κορυφαία περίοδο του έργου του ζωγράφου, οπου στοχευμάνα ο Βαρελάς Παναγιώτης παρουσιάζει σε τρεις ζωγραφικές ενότητες με γενικό τίτλο <<Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ>>,  τη νέα του δουλειά στη έκθεση που φιλοξενήθηκε από 16 Σεπτέμβρη έως και τις 30 Σεπτέμβρη  2014 στο Κέντρο Τεχνών <<Μελίνα Μερκούρη>> υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Με στόχο μία <<ζωντανή>> τέχνη, ο δημιουργός μιλά για τον << πολίτη του μόχθου>>, την καθημερινότητα, την αγωνία και τον αγώνα του. Έργα φιλοτεχνημένα με μεικτή τεχνική, παστέλ, ακρυλικό και λάδι,  <<χωρίς ιδιαίτερους ρεαλιστικούς φορμαλισμούς>>, <<αποδίδουν τονικές και πλαστικές αξίες, άλλοτε με την κυβιστική δυναμική της γραφής του και άλλοτε με τη χρωματική του ρεαλιστική αντικειμενικότητα>>.


Στην πρώτη ενότητα, το άσπρο και το μαύρο οδηγεί τα <<γιομάτα κούραση καιικανοποίηση>> χέριατων ανθρώπων της αγροτικής γης, <<όταν ο ήλιος γέρνει πάνω απ’ τα βουνά… πάνω από τα ποτάμια και τα λιόδεντρα>>, όπως αναφέρει στο ποίημά του ο Γ. Μπίμης. Εδώ, οι <<Θεριστές>>, <<Η σπορά>>, η <<Συγκομιδή>>… συναντούν τα έργα της σειράς <<Μάζεμα της ελιάς>>.


Ακολουθούν <<κραυγές από πέτρα… φωνές της ψυχής…>> , με την κυριαρχία του σύγχρονου και απρόσωπου αστικού τοπίου.


Την έκθεση ολοκληρώνει μία μεγάλη ενότητα που είναι άρρηκτα δεμένη με τη σκληρή δουλειά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.


Το κόκκινο του πόνου και της δύναμης,συντροφεύει το <<αδούλωτο φως του ήλιου>>, δίνοντας σάρκα και οστά στα έργα <<Διαδήλωση>>,<<Καρνάγιο>>, <<Μεταλλεργάτης>>,τη σειρά με το <<Πέραμα>>, αλλά και στο εμβληματικό έργο <<Μαζί>>.

Περισσότερα δείτε στο pdf -->