2015 ΠΑΤΡΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

<<Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ>>. 
στην Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου έως Σάββατο 28 Μαρτίου 2015. 


Σημειώνουμε από το Δελτίο Τύπου της έκθεσης.


Τρίτος σταθμός η  πόλη της Πάτρας για την αναδρομική ατομική έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά με γενικό τίτλο <<Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ>>.
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων στα πλαίσια της ανάδειξης  του έργου των σύγχρονων ελλήνων εικαστικών, φιλοξενεί  το έργο του δημιουργού παρουσιάζοντας  το, στο κοινό της Πάτρας, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πατρέων από την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου έως Σάββατο 28 Μαρτίου 2015


Προλογίζοντας το μονόγραμμα της έκθεσης ο δήμαρχος Πατραίων Κώστας Πελετίδης, σημειώνει μεταξύ άλλων: 
«Μέσα στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης, η αισθητική καλλιέργεια δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη για το λαό μας. Η ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου,  με την αληθινή, την κοινωνικά «χρήσιμη» τέχνη, με ό,τι προοδευτικό και ζωντανό διαθέτει η καλλιτεχνική και πνευματική παραγωγή, είναι απαραίτητη.»
Θέλουμε να κάνουμε γνωστή την τέχνη που αναγνωρίζει τη συμβολή του εργάτη και του εργαζόμενου στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Να δούμε τον άνθρωπο, ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΕΓΑ, που οι εξουσίες οι εκμεταλλευτικές κρατούν στην απαξίωση και τη φτώχεια. Να τον τιμήσουμε. Αυτό επιδιώκουν και τα έργα της έκθεσης.»


«Τέχνη που αντανακλά» , όπως σημειώνει ο Βασίλης Θωμόπουλος, Πρόεδρος Βιβλιοθήκης - Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων ….την κοινωνική πραγματικότητα εμπνέεται από  το μόχθο του λαού και για το λαό, τέχνη που ιστορεί την αλήθεια, που δίνει αξία στον πραγματικό δημιουργό του κόσμου. Τέχνη που συνειδητοποιεί ταξικά τον άνθρωπο, το νέο που βομβαρδίζεται με την απαξίωση της εργασίας και του εργαζόμενου, που του δίνει τη γνώση για να απορρίψει τα ψεύτικα και να αντισταθεί. Αυτή την τέχνη φιλοξενούμε και στην πόλη μας, αλλάζοντας το κλίμα, απορρίπτοντας την εμπορευματοποίηση και βάζοντας μπροστά τις ανάγκες των πιο αδικημένων κοινωνικά συμπολιτών μας»


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μια  άλλα σημαντική παράμετρος αυτής  της διοργάνωσης, που για πρώτη φορά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων εγκαινιάζει στην πόλης μας, είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης «Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ», οι οποίες ξεδιπλώνονται ως « Τα Σάββατα του Πολιτισμού»  τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο μέσα στη Δημοτική πινακοθήκη αλλά και στην Βιβλιοθήκη στη Μαιζώνος 110. 
Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 ώρα 7:30μμ. Στη Δημοτική Πινακοθήκη η διεθνούς φήμης σολίστ κιθάρας  Εύα Φάμπα,  συνδημιουργεί και μας ταξιδεύει μέσα στο χώρο της έκθεσης με έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Δημήτρη Φάμπα. 


Το  Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 ώρα 7:30μμ. Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Πατρέων ,μια σημαντική, αλλά επίκαιρη συζήτηση για το ρόλο της τέχνης και των δημιουργών στην εποχής τους Πέντε τρόποι για να πει η τέχνη την αλήθεια σε δύσκολους καιρούς. 
Εισηγητές οι : Χαράλαμπος Δαραδήμος, Γλύπτης – Εκπαιδευτικός  Πρόεδρος του ΟΣΔΕΕΤΕ και πρώην πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητήριου Τεχνών Ελλάδας,  ο Γιώργος Δ. Μπίμης, Εκπαιδευτικός – Ποιητής,  ο Βαρελάς (Τάκης) Παναγιώτης, Ζωγράφος, μέλος του ΔΣ του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδας.


 Η συνέχεια των παράλληλων εκδηλώσεων <<Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ>>, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 ώρα 7:30μμ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Πατρέων, σας καλούμε σε συνάντηση - συζήτηση  - παρουσίαση, του  εικαστικού και συγγραφέα Ανδρέα Μαράτου και του νέου του βιβλίου: «Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης – 
Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του» 

Περισσότερα δείτε στο pdf -->