10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ

Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του


Από τις ποιο σημαντικές εικαστικές δραστηριότητες της  «Κίνησης Εικαστικών Καλλιτεχνών Περα(σ)μα, τα εικαστικά δρώμενα  «Άνθρωποι – χρώμα + σίδερο» που διοργανώνεται εδώ και 10 χρόνια σε συνεργασία με τα συνδικάτα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων  και άλλων φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Αίσθηση μου ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμεν στην χώρα μας σε περιεχόμενο και μορφή.

Τα ποσοτικά χαρακτηριστικά

  • Συμμετείχαν 850 εικαστικοί, έστω για μία φορά, ζωγράφοι, χαρακτές, γλύπτες, φωτογράφοι με κατά μέσο όρο 190 περίπου κατ έτος. Τα τελευταία χρόνια έχουμε 60 - 70 να είναι νέες συμμετοχές με αυξητικές τάσεις
  • Παρουσιάστηκαν πάνω από 5.800 έργα, κατά προσέγγιση, με θεματική κατεύθυνση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Πέραμα.
  • Εκατοντάδες έργα εικαστικών πρόσφεραν προς πώληση τα έργα τους για την ενίσχυση του θεσμού.
  • Οι επισκέπτες Ξεπέρασαν τους 30.000, τα 10 χρόνια, κυρίως εργαζόμενοι, νέοι από το λεκανοπέδιο της Αττικής. Κατ εκτίμηση
  • 16 συζητήσεις με αντικείμενο τον πολιτισμό, το ταξικό κίνημα, την αντιφασιστική πάλη κλπ
  • Πάνω από 30 φορείς και συνδικάτα έγιναν σταθεροί υποστηρικτές
  • Δεκάδες συναυλίες, θεατρικά, μουσικά σχήματα, τραγουδιστές, συνθέτες πέρασαν από την αρχή τις διοργανώσεις. ( συνολική αποτίμηση δεν έχει γίνει)
  • Στα εργαστήρια για παιδιά τα τελευταία 10 χρόνια πέρασαν πάνω από 500 μαθητές, Δημοτικών, γυμνασίων,
  • Κάθε χρόνο, πάνω 3000 μαθητές δημοτικών, επισκέπτονται την έκθεση.


Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

  1. Η έκθεση « Άνθρωποι – χρώμα + σίδερο», εκτιμώ, ότι είναι ίσως το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός μετά την μεταπολίτευση, που συνδυάζει στην οργανωτική του έκφραση και το περιεχόμενο την ταξική σχέση συνδικάτων και δημιουργών. Φέρνει πρωτόγνωρα πράγματα στη δράση μας. Εμπεριέχει στην δυναμική του χαρακτηρίστηκα αναγκαία για την ενίσχυση της ανασυγκρότησης του ταξικού κινήματος.
  2. Η έκθεση « Άνθρωποι – χρώμα + σίδερο», Δίνει την δυνατότητα για καλλιτεχνική συστρατευσης δημιουργών στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Το σημαντικότερο είναι η συμμετοχή των καλλιτεχνών στο πολιτικό σκεπτικό της έκθεσης δια του έργου, αλλά και της φυσικής παρουσίας των δημιουργών στην έκθεση. Οσο αφορά αυτό κάθε καθ αυτό το έργο, το ταξικό περιεχόμενο, εκτιμώ ότι δεν καταχτιέται δια ης συμμετοχής ή της παραγγελίας. Είναι προϋπόθεση της συμμετοχής  του δημιουργού στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες και είναι αποτέλεσμα της πίστης στις αξίες της εργατικής τάξης και της δύναμης των αγώνων της. Αυτά τα έργα θα προκύψουν από την ένταση των αγώνων και το Πέραμα, θα είναι πάντα μια αφετηρία να έρθουν οι δημιουργοί και πορευθούν με την αγωνία των λαϊκών αναγκών. Η « άνθρωποι – σίδερο + σίδερο» είναι αφορμή οι δημιουργοί να δείξουν την παραγωγή τους, το έργο τους στο κοινό τους, ελεύθερα, χωρίς κρίσεις και προαπαιτούμενα,  μιας και οι δυνατότητες τους και οι αποκλεισμοί των άλλων χώρων, δεν τους το επιτρέπουν
  3. Ένα μεγάλο μέρος καλλιτεχνών πιστεύουν στο εγχείρημα, δουλεύουν το έργο τους όλο το χρόνο αγωνιούν για αυτό και συζητούν το τι και το πως. Ένα άλλο τμήμα καλλιτεχνών θέλει να συμμετέχει, μιας και τον θεωρεί, ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά θεσμικά γεγονότα. Δεν σημαίνει ότι ψάχνεται ως προς το έργο και την κινηματική φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά του θεσμού.


  1. Εκείνο που είναι σημαντικό και χρήζει της προσοχής, είναι η συμμετοχή των νέων δημιουργών, που πρώτη φορά συναντιούνται με την εργατική τάξη. Για πολλούς είναι τίτλος τιμής η συμμετοχή τους στην έκθεση. Δίνουν διάσταση στο θεσμό και στην δουλειά τους.
  2. Από την άλλη δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να προσεγγίσουν το καλλιτεχνικό έργο με ένα ποιο αυθεντικό τρόπο, ποιο οικείο. Άλλωστε στην διοργάνωση παίρνουν μέρος η δική τους ‘άνθρωποι μαζί με επαγγελματίες.
  3. Η δωρεάν είσοδος στα πολιτιστικά αγαθά γίνεται πράξη, όταν το κέρδος απουσιάζει στη θέαση και το ακρόαμα.
  4. Από την ‘άποψη αυτή βρισκόμαστε μπροστά στα σπάργανα μια συμμαχίας των τεχνών με την εργατική τάξη και την γειτονιά, όπου το κάθε τμήμα συνεισφέρει και αλληλοτροφοδοτούνται από της ιδέες των ταξικών αγώνων.

Με αυτές τις σκέψεις και με αυτόν τον προβληματισμό και με την συμμετοχή στην έκθεση « Άνθρωποι – χρώμα + σίδερο», ο ζωγράφος Βαρελάς Παναγιώτης παρεμβαίνει στις  εικαστικές δράσεις διατυπώνοντας ως στάση και συμπεριφορά διατυπώνοντας την άποψη «συμμετέχω δια μέσου της ατομικής έκφρασης σε συλλογικές δράσεις».

Περισσότερα δείτε στο pdf -->