«Άρα, πρέπει να πολεμάμε, ακόμα κι όταν ο εχθρός έχει νικήσει»

«Άρα, πρέπει να πολεμάμε,

ακόμα κι όταν ο εχθρός έχει νικήσει»

 Μπέρτολτ Μπρέχτ  


Γεννημένος το 1898 στη Βαυαρία, έζησε στις χειρότερες σθνθήκες εν μέσο δυο παγκοσμίων πολέμων με το φασισμό να κυριαρχεί στην Ευρώπη πράγμα που  καθόρισε τον ίδιο και το εργο του  σε συνάρτηση η νικηφόρα Οκτωβριανή Επανάσταση θέτει τον εαυτό του σε πράξει επιβεβαιώνοντας την ρήση «Σ’ αυτήν την εποχή των αποφάσεων πρέπει ακόμα και η τέχνη ν’ αποφασίσει». 


Στρατεύεται με τους κομμουνιστές. Κατακτά τη γνώση  του μαρξισμού – λενινισμού προκειμένου. Παρακολουθεί μαθήματα στη Μαρξιστική Σχολή Εργατών που του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας. Σημειώνει ο Βάλτερ Μπένγιαμιν: «Ο Μπρεχτ φοίτησε στο σχολείο του Μαρξ. Τοποθετείται στο πλευρό του προλεταριάτου. Προσανατολίζει τη δημιουργία και τη δραστηριότητά του με ό,τι είναι χρήσιμο στο προλεταριάτο, μέσα στην πόλη των τάξεων...»23. 


Σταθερή αρχή του Μπρέχτ που λειτούργησε ως φίλτρο στις θέσεις του σημειώνοντας ο ίδιος: «για την τέχνη το να είναι κανείς ακομμάτιστος σημαίνει μονάχα ότι ανήκει στην παράταξη που κρατά τα ηνία της εξουσίας».24 Αυτό καθόρισε του έργο, αλλά και η πολιτική του δράση. 


Αυτή η αναπόσπαστη διαλεκτική σχέση εδράζεται στην πολιτικοποίηση της τέχνης και στη μετατροπή της σε όπλο της εργατικής τάξης για την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση του κομμουνισμού που «είναι το απλό, που είναι δύσκολο να γίνει» όπως έγραφε.


Με τα μάτια και τα αυτί ανοιχτά προς το συμφέρον της εργατικής τάξης περπατούσε μαζί κάνοντας πράξη τον στίχο του «Επαινώ αυτούς που αλλάζουν κι έτσι μένουν οι ίδιοι». 

Περισσότερα δείτε στο pdf -->